A legnépszerűbb Esport játék zsánerek

A fogadók több eSport műfajra fogadhatnak, és minden műfajnak megvannak a maga egyedi jellemzői. Ebben a cikkben azt fogjuk megvitatni, hogy melyek a különböző esport műfajok, és miben különböznek egymástól. A fogadóknak meg kell szerezniük ezt a megértést, hogy tudják, hol helyezzék el pénzüket.

Természetesen szeretne fogadni az eSports játékokra, ha megérti, hogyan működnek. Az alábbiakban felsoroljuk az eSport legnépszerűbb játékműfajait.

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

First Person Shooter (FPS) játékok

Az FPS játékok az egyik legnépszerűbb eSport műfaj, és olyan eSport játékokból állnak, amelyek az első személy nézőpontját használják fel, hogy magával ragadó élményt nyújtsanak a játékosoknak. A Blizzard Entertainment Overwatch egy olyan játék, amely első személyű perspektívát használ a játékmenetben, és versenyképes játékot és szórakoztatást biztosít a közönség számára. Az Overwatch az egyik legtöbbet játszott játék, és 2022-től az egyik legtöbbet streamelt játék a Twitch-en. Más FPS eSports játékok közé tartozik Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), Call of Duty: Warzone, Battlefield, és Rainbow Six Siege, többek között.

Az FPS játékok népszerűek a fogadók körében, mert kiemelkedő játékoselköteleződést és -megtartást kínálnak. Az FPS-játékokban jelenlévő játékosok puszta száma is növeli az esport-fogadások kínálatát. Az FPS játékok növekvő népszerűsége sok esport fogadási oldalon a legjobb kategóriájúvá teszi őket. Nehéz lesz olyan e-sport fogadási oldalt találni, ahol FPS játékok nem játszanak. Ezen túlmenően, mivel az FPS-játékokat stadionokban, hatalmas eseményeken játsszák, és élőben közvetítik, nagy közönséget vonzanak.

Stratégiai játékok

A stratégiai játékok olyan esport játékok, amelyek stratégiát és taktikát foglalnak magukban. A játékosnak kombinálnia kell a stratégiát a taktika megfelelő végrehajtásával, hogy nyerjen. Az egyik legismertebb stratégiai játék a Civilization, de ma már nem esport játék. A játékosnak fejlesztenie kell civilizációját és ki kell építenie az infrastruktúrát, amelyet a teljes körben vagy egy bizonyos ideig használhat.

A stratégiai játékok népszerűsége az idő múlásával nőtt, mert kritikus gondolkodást és aktív elmét igényel, hogy előre gondolkodjon, és minden fordulóban meghatározza a lényeges lépéseket az ellenféllel szembeni nagyobb előny érdekében. Ez a két tényező teszi élvezetessé a stratégiai játékok nézését, és kiválóan alkalmas fogadásra.

Esport stratégiai játékok

A civilizáción kívül más stratégia alapú esportok közé tartozik Starcraft, Warcraft, Hearthstone (ez egy kártyajáték) és Age of Empires. A StarCraft esetében például a térkép hatalmas lehet, és a játékosoknak stratégiát kell kitalálniuk, mielőtt átküldik a hadseregüket a térképen, hogy blokkolják az ellenséges egységeket.

Számos egyedi stratégia használható, mint például támadás, bázisépítés stb. A játékosoknak vagy csapatoknak itt kell használniuk multitasking képességeiket, mivel a stratégiai játékok nagy odafigyelést igényelnek. Emlékezniük kell erőforrásaik, egységeik adataira, ahol ellenségeik találhatók, és előre kell tervezniük, miközben civilizációjukat vagy egységeiket kell irányítaniuk.

Battle Royale

A Battle Royale játékok egy egyedülálló műfaj, amely gyors tempójú, akció-orientált játékokat foglal magában, ahol a játékosoknak halálig kell küzdeniük. Alapvetően ezek a battle royale játékok; rövidek, és a játékosoknak annyi ellenfelüket kell megölniük, amennyit csak tudnak az idő alatt. Általában a térképterület idővel egyre rövidebb, miközben a játékosnak vagy a csapatnak (max. 4 játékos) túl kell élnie és meg kell ölnie az ellenfelét útközben. Az ezekkel a játékokkal játszó emberek száma gyorsan nőtt, így a Battle Royale népszerű esport műfaj lett.

A Battle Royale játékok népszerűsége abból fakad, hogy könnyű belépési pontot biztosítanak videojáték. A játékosok elkötelezettsége is magas, mivel a cél az, hogy minden rendelkezésre álló lehetőséget kihasználva megöljenek másokat, és viszonylag alacsony a kockázata annak, hogy más játékosok vagy NPC-k megölnek. Izgalmas játékmenetüknek köszönhetően az emberek inkább szórakozásból nézik ezeket a játékokat.

A Battle Royale játékok közé tartozik PUBG: Battlegrounds, Fortnite, Apex Legends, Warzoneés Paladins. Ne feledje, hogy egyes Battle Royale játékokhoz csúcskategóriás PC szükséges, míg mások nem. Tehát, ha alacsony a költségvetése, érdemes óvatosan kereskednie a játék kiválasztásakor.

MOBA

MOBA, a teljes Multiplayer Online Battle Arénában (MOBA). Ez egy többszereplős stratégiai játékmód. Az egyik játékos felveszi a karakter szerepét, a többi játékos pedig az ellenség szerepét. A MOBA játékosokat "hősöknek", "bajnokoknak" vagy "ügynököknek" nevezik (azaz a MOBA-játékot irányító karakternek), akik saját készségekkel és képességekkel rendelkeznek. Megpróbálják elpusztítani az ellenség bázisát úgy, hogy elegendő erőforrást és tapasztalatot szereznek, és legyőzik ellenfeleiket, hogy megnyerjék a játékot.

Minden csapatnak 5 játékosa van, akiknek általában megvan a saját szerepük: középső, jungler, bot lanere (adc és support) és egy top-lanere. Mindegyiküknek együtt kell dolgoznia, kommunikálnia kell, és tudnia kell, mikor kerülhet harcba. A cél a fő cél, a "Nexus" elpusztítása, de a csapatoknak útközben tornyokat kell elpusztítaniuk, hogy eljussanak a végső szakaszba.

A MOBA játékok népszerűsége idővel nőtt, mert könnyű belépési pontot biztosítanak a valós idejű stratégiai játékokhoz. Egyszerű szabályaiknak és gyors játékmenetüknek köszönhetően a játékosok elkötelezettsége is magas. Számos MOBA eSports játék található online, de a legnépszerűbbek közé tartozik DOTA 2, Heroes of the Storm, és League of Legends.

A Dota 2 a világ legnagyobb digitális versenye emberi játékosok részvételével, világszerte több mint 100 millió regisztrált játékossal. Ennek az eseménynek a döntője több tízmillió dollár értékű nyereményalapot hoz, és a nemzetközi nevet kapta.

A Heroes of the Storm szintén nagyon népszerű a játékosok körében szerte a világon. Ez egy számítógépes játék, amelyet a Blizzard Entertainment fejlesztett, és 2015-ben adták ki, miután óriási sikert aratott a béta tesztelése során. Különböző Blizzard franchise-ok karaktereit tartalmazza, mint például a Warcraft, az Overwatch, a Diablo és a StarCraft: Brood War.

A League of Legends egy MOBA játék, amely rendkívül népszerűvé vált az eSportban. 2009-ben indult, és azóta az egyik legtöbbet játszott játék lett. 2022-től havonta legalább 100 millióan játszanak a LoL-lal.

Küzdő esport játékok

A Fighting eSports műfaj valószínűleg a legrégebbi eSport műfaj a piacon. Már az 1990-es években a harci eSportot már olyan játékosokkal játszották, akik PC-n, Xboxon vagy Playstation konzolon dugták el. A népszerű verekedős játékok két példája a Capcom Street Fighter sorozat, a Mortal Kombat sorozat és az SNK Fatal Fury sorozata. A játékok hasonlóak a hagyományos sportokhoz; sok fogadó más sportokhoz kötheti ezeket a játékokat. Más játékok ebben a műfajban: Tekken, Soul Caliber és King of Fighters.

Négyféle eSport harci játék létezik. Ide tartoznak a 2-D vadászgépek, a 3D-s vadászgépek, az 5-D-s vadászgépek és a platformos verekedők. A 2-D harci játékok annyira egyszerűek; ezek kétdimenziós sprite-ok, amelyek felfelé gördülnek a képernyőn. Minden 2-D harcos játéknak megvannak a maga egyedi lépései, de a játékosok ugyanazokat a technikákat használhatják ellenfelük legyőzésére.

A 3D-s verekedős játékok játék közben majdnem úgy néznek ki, mint a hagyományos futball; nincsenek akadályok vagy korlátok annak, hogy egy sportoló meddig ugorhat át egy pályán, vagy mekkora súlyt emelhet. Az 5-D harcosok állnak a legközelebb a hagyományos sportokhoz. 2D-s játéktéren játsszák, de a virtuális sportolók teljes 3D-s testet kapnak. A harcoló játékos mozgathatja karakterét fel, le, előre és hátra onnan, ahol lennie kell.

Verseny- és sportszimulátorok

A verseny- és sportszimulátorok műfajában a játékosoknak a legjobbat kell nyújtaniuk különböző járművekben vagy sportcsapatokban. A játékosok nehéz környezetben versenyeznek egymással. A népszerű verseny- és sportjátékok közé tartozik FIFA, NBA2K, a Project Gotham Racing, a Gran Turismo, a Forza Motorsport és a Tiger Woods PGA Tour sorozat. A küzdelmek ezekben a játékokban nem olyan versengőek a versenyzők között, mint a küzdelmes játékokban, de a versenystílus bizonyos szempontból a hagyományos sportokhoz hasonlít.

A szimulátorok valósághű grafikával rendelkeznek, amelyek nagyon hasonlítanak a valós versenyekre és stadionokra. A játékosok különféle versenyautók közül választhatnak, hogy egy virtuális futballpálya segítségével hajtsanak vagy versenyezzenek különböző sporteseményekben.

Kétféle szimulációs eSport játék létezik: a SimSport és a TrackMania. A SimSport olyan professzionális versenysorozatokat foglal magában, mint például az FIA World Touring Car Series. A SimSport egy sor olyan valós sportágat is tartalmaz, mint az F1, a Nascar, a MotoGP és még sok más.

A TrackMania versenyen a játékosok számos jármű közül választhatnak, hogy a virtuális világ különböző pályáin hajthassanak. A játékosok felváltva vezethetnek, miközben megpróbálják legyőzni ellenfelük idejét egy pályán, vagy egyidejűleg több versenyen is versenyezhetnek különböző pályákon, amelyek akadályokat, például ugrásokat és alagutakat tartalmaznak.

Milyen típusú esport játékra a legjobb fogadni?

Számos eSport játékra lehet fogadni. És bár a fogadás szempontjából legjobb esportjáték a fogadótól függ, vannak olyan eSport játékok, amelyeket sok fogadó szeret. A legjobb eSports játékok kiválasztásához a fogadóknak olyan tényezőket kell figyelembe venniük, mint a játék általános népszerűsége, a minimális és maximális tét, a nyeréshez szükséges készségszint és a játék szerkezete.

Ennek ellenére a legjobb e-sport játékok közül néhány a következő:

Overwatch

Ezt a játékot úgy írták le, mint "a Pong és a Call of Duty keveréke." A cél az ellenfél bázisának elpusztítása, miközben megvédi a sajátját. Egyszerű szabályaival, könnyű játékmenetével és pörgős akciójával, Overwatch gyorsan az egyik legnépszerűbb eSport játékká válik.

Dota 2

Ez egy online harci aréna (vagy MOBA), amelyet két csapat játszik, mindkét oldalon öt játékossal (a League of Legendsben hárommal szemben). A fogadók választhatnak, hogy a legjobb Dota 2 csapatokra vagy a legjobb Dota 2 játékosokra fogadnak, többek között más fogadási piacokon.

Counter-Strike: Global Offensive

Ez egy első személyű lövöldözős játék, amelyet terroristák és terrorelhárítók csapataiban játszanak. A játék kiválóan alkalmas fogadásra a hatalmas közösség, a könnyen érthető természet és a különféle fogadási lehetőségek miatt.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács