Terminológia

January 19, 2023

Az e-sport feltételei és a nyelv, amit tudnia kell

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Sett félelmetes a késői játékban. Ez a tankolási potenciál ilyen magas DPS-teljesítménnyel párosulva pusztító lehet azon csapatok számára, akiknek nincs AoE tömegkontrollja. Hordozási potenciálja hógolyózni fog, ha ismét el tudja lopni a Red Buffot.

Az e-sport feltételei és a nyelv, amit tudnia kell

Valószínűleg egy szót sem értettél ebből a kijelentésből, hacsak nem vagy lelkes League of Legends játékos. Ez probléma, különösen akkor, ha a League of Legends játékokra szeretne fogadni.

De nem aggódsz; Ön a Valorantra tesz fogadást, nem a League of Legends-re. Jobb? Nem! A League of Legends-nek megvan a maga nyelve, de nem ez az egyetlen. Lényegében minden eSport franchise-nak megvan a saját nyelve, amelyet kizárólag a rajongótábora ért. Ha nem vagy játékos, de úgy gondolod, hogy az eSport fogadás izgalmasnak tűnik, akkor kemény út vár rád.

Szerencsére az esportban a fogadással kapcsolatos leggyakrabban használt kifejezéseket egyetlen kényelmes helyen gyűjtöttük össze: ebben a szakértői útmutatóban. Miután elolvasta ezt a cikket, nem kell találgatnia, mit jelentenek néhány egyedi eSport fogadási szó.

eSport játékok és franchise

Az e-sport kifejezések listájának első részében végigmegyünk azon számos játékon, amelyek az e-sport iparág és a fogadási szcéna alapjául szolgálnak. Meg kell tanulnod az egyes játékok szabályait és a hozzájuk kapcsolódó különféle fogadási lehetőségeket. Ennek az az oka, hogy az egyes játékok szabályai egyediek, és a különböző oldalak különféle játéklehetőségeket kínálnak. Sok ilyen játéknak van rövidített címe, így ezeknek a rövidítéseknek az ismerete szintén hasznos annak meghatározásában, hogy a játékos pontosan melyikre tesz fogadást.

CS: GO — Counter-Strike: Global Offensive

Az egyik legtöbbet játszott játék, a CS: GO, a „Counter-Strike: Global Offensive” rövidítése Eredetileg 2012-ben indították útjára, és ez egy többjátékos első személyű lövöldözős játék, ahol a játékosok felváltva játszanak Terrorellenes vagy Terroristaként különböző térképeken és környezetekben.

CoD – Call of Duty

A Call of Duty, amelyet CoD-ként is emlegetnek, első személyű lövöldözős videojátékok sorozata amely hatalmas sikert ért el világszerte. A játékosok számos fogadási lehetőséget kínálnak ebben a játékban.

DotA 2 – Az ősök védelme 2

A Defense of the Ancients 2 (DotA 2) az elismert eredeti folytatása. A Dota 2 egy online többjátékos harci játék, akárcsak a League of Legends és a Heroes of the Storm.

Kandalló márványlapja

A Hearthstone-nak nincs rövidebb címe, és az általa nyújtott egyedi játékmenetnek köszönhetően kiemelkedik. Harc helyett a Hearthstone játékosai digitális kártyákat szereznek, és stratégiailag bevetik őket ellenfelük legyőzésére.

HotS — A vihar hősei

A Heroes of the Storm vagy a HotS a League of Legendshez hasonló MOBA. Ezt a játékot, mint sok mást, arénában játsszák, és arra ösztönzi a résztvevőket, hogy használják ki találékonyságukat és stratégiájukat.

LoL – League of Legends

A LoL a League of Legends rövidítése, egy többjátékos játék, amelyet az egyiknek tekintenek a legnépszerűbb eSport játékok a világban. A játékhoz csatatéri aréna beállítást használnak.

Overwatch

Az Overwatch egy csapat eSport amely az ilyen típusú együttműködésre és együttműködésen alapuló játékmenetre összpontosít, lehetővé téve a csapatok számára, hogy megmutassák készségeiket és képességeiket a közös munka során.

Rakéta Liga

A Rocket League egy teljesen más műfaj a fenti játékokból; ez egyfajta futball, amelyben a játékosok autóval hajtanak gólt.

SC2 – Starcraft 2

Az SC2 vagy a Starcraft 2 egy másik stratégiai játék ami erős versenyző volt az eSportban. Más játékok, például a Dota 2 és a League of Legends nemrégiben túlszárnyalták hírnevüket.

eSport műfajok

Ezután megvitatjuk azokat a gyakori eSport kifejezéseket, amelyek leírják azt a sok e-sport műfajt, amelyek érdekelhetik Önt bővítse eSport fogadási útját túlóra.

MMORPG – Massively Multiplayer Online Szerepjáték

A legismertebb műfaji rövidítés létezik. A World of Warcraft 2004-es debütálása után népszerűsítette a kifejezést, mint az első olyan játékot, amely sikeresen lehetővé tette a játékosok számára, hogy a világ minden tájáról kommunikáljanak egymással egy nyílt, többjátékos online környezetben. A WoW megnyílt ajtóinak eredményeként az MMORPG-k özöne jelent meg, amelyek mindegyike a Blizzard zászlóshajójának sikerét próbálta megismételni.

RPG – Szerepjáték

Készítsen személyt, akit irányítani tud, és nézze meg, ahogy statisztikákat, képességeket és tapasztalatot szerez. Mind a Second Life, mind a World of Warcraft arra ösztönzi a játékosokat, hogy lépjenek egy másik karakter helyébe, legyen az ember vagy más bizarr faj.

TBS – körökre osztott stratégia

A legtöbb TBS-nek olyan szerkezete van, amely különböző fázisokban vagy fordulatokban bontakozik ki. Van egy körben a terv megvalósítása, egy másik pedig annak hatékonyságának értékelésére. Vagy a Player versus Player (PvP) játékokban megtervezheti lépéseit, miközben a másik játékos nézi. A TBS-en játszott legismertebb játék a sakk.

RTS – Valós idejű stratégia

Képzelj el egy focimeccset. A játékosoknak a másodperc törtrésze alatt kell dönteniük a következő lépéseikről. Alkalmazkodni. Nincs idő mélyen gondolkodni. A valós idejű stratégiai játékok (RTS) mechanikáját úgy tervezték, hogy kihívást jelentsen a játékosoknak a stresszes helyzetek utánzásával.

Az olyan játékok, mint a Starcraft és az Age of Empires tökéletes példák erre.

FPS – First Person Shooters

Az első személyű lövöldözős játék (FPS) egyfajta lövöldözős videojáték, amelyben a játékos a főszereplő szemszögéből éli meg a cselekményt, miközben háromdimenziós környezetben közvetlenül irányítja a főszereplőt, és különféle lőfegyvereket és egyéb fegyvereket használ. A fejlett 3D és pszeudo-3D látványelemek a műfaj debütálásától kezdve a hardvertervezést kitolták, és a többjátékos játék döntő szerepet játszott.

TPS – Third-Person Shooters

A harmadik személyű lövöldözős játékban a kamera fent marad, és követi a főszereplőt. Kiváló példák erre a Metal Gear Solid, a Tomb Rider és a Resident Evil sorozat.

MOBA – Multiplayer Online Battle Arena

A többjátékos online harci arénák (MOBA-k) valós idejű stratégiai (RTS) játékok, amelyekben egy játékos átveszi az irányítást egyetlen karakter felett a két ellenfél egyik oldalán. A cél a verseny leküzdése. Máskor meg kell teljesítened egy küldetést, miközben meg kell akadályoznod az ellenfél sikerét.

TCG – Kereskedelmi kártyajáték / CCG – Gyűjthető kártyajátékok

A kártyaalapú játékok közül az első, a Magic: The Gathering virágzó iparágat szült. A kártyajátékokban a "kártyák" a hősöket és gonosztevőket, szörnyeket és képességeket ábrázolják, amelyekkel a játékosok harcolnak. Annak ellenére, hogy a játékosok nem nyúlhattak hozzá a gyűjteményükhöz, a modellt a digitális világba fordították, és sikeres műfaj lett. A Magic: The Gathering Online és a HearthStone-hoz hasonló játékokban játékosok milliói vesznek részt napi kártyakereskedelemben. 

Játékon belüli alapvető eSport feltételek

Az e-sport kifejezések listájának következő része a játékban használt legalapvetőbb e-sport kifejezéseket tárgyalja. Ezek a kifejezések hasznosak lesznek prop fogadások vagy határidős ügyletek kötésekor, különösen akkor, ha élőben fogad az eSportra. Felosztjuk őket a legnépszerűbb eSport műfajok szerint, amelyekkel találkozni fog.

MOBA eSport

FPS eSport

Egyéb alapvető eSport feltételek

Végső szavak

Az e-sport kifejezések listáját az utolsó néhány esport nyelvi kifejezés zárja. Ez azonban az eSport szavak részleges szószedete. Sok speciális eSport kifejezés még mindig létezik, és ez az eSport nyelvhasználat az idő múlásával folyamatosan fejlődik.

Összefoglalva, a fent bemutatott általános eSport kifejezések mindegyikének megértése döntheti el az esport fogadások kimenetelét. Jobban megértheti a vizsgált anyagot, mielőtt fogadást köt, ha mélyebben megérti azt.

Ez mindenütt igaz a kompetitív videojátékokra, de különösen igaz a többjátékos online battle aréna (MOBA) játékokra, amelyek nagy kihívást jelenthetnek az újoncok számára. Nem csak játszani, hanem követni és fogadni is. Ha még mindig gondjai vannak és szeretné növeli a nyerési esélyeit, lépjen vissza az eSport kifejezések listájához, és ismerkedjen meg velük.

Végezetül köszönjük, hogy időt szánt ennek elolvasására, és sok sikert kívánunk az e-sport fogadási törekvéseihez.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács
undefined is not available in your country. Please try:

Legújabb hírek

Az ALGS 2024 szezon második fele: mély merülés az esport jelenségben
2024-06-02

Az ALGS 2024 szezon második fele: mély merülés az esport jelenségben

Hírek