Mik azok az eSport edzők, és mit csinálnak?

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
Fact CheckerTomas NovakFact Checker

Ha érdekel az esport, akkor észrevehettél egy edzői kiírást egy egyetemen vagy egy kisebb, alulról építkező szervezetnél. Felmerülhet benned a kérdés: "Mi az esport edző vagy az esport coaching, és miért olyan fontosak a játékipar számára?"

Egy sikeres esport csapatnak van egy elkötelezett edzője, aki segít nekik stratégiát kialakítani, felmérni az ellenfelet, építeni a csapat egységét, javítani a morált, irányítani az egyes játékosokat és megnyerni a versenyeket. A maximális eredmény érdekében az esport edzők együttműködnek az esport vezetőivel és esport elemzőivel.

Mik azok az eSport edzők, és mit csinálnak?

Mi az eSport Coaching?

Az esportban a coaching szakértelem nyújtását, stratégiák kidolgozásaés a játékosok közötti kohézió elősegítése. Csapatként dolgozniuk kell kommunikációs, játékkészségükön, valamint azon képességükön, hogy elengedjék a személyes problémákat, és a csapatra koncentráljanak. Rendszeresen tenniük kell azért, hogy erősítsék kapcsolataikat egymással.

Itt megvitatjuk, hogy az esport edzői állások a megfelelő út az Ön számára, valamint az esport edző pontos feladatai, hogyan változhatnak ezek a feladatok a csapat méretétől, az edzett játék típusától függően, és egyéb tényezők.

Az eSport edzők felelőssége

Az eSportban az edző elsősorban a csapatra helyezi a hangsúlyt, nem pedig az egyéni játékosokra, ahogy ez egy hagyományos menedzser esetében lenne. A siker a sportolók pályán megnövekedett képességeinek, valamint a nem sportolási stressznek, például a fizikai problémáknak és az érzelmi megterheléseknek a kiküszöbölésének köszönhető.

Az esport edző a következő feladatokért felelős:

  • Határozza meg a meta állapotát, és használja ezt az információt nyerő tervek kidolgozásához, amelyek kihasználják csapata képességeit.
  • Növelje a játékosok közötti kommunikációt. Ezt a célt csapatépítő gyakorlatokkal és a játékfelvételek elemzésével lehet elérni, hogy észrevegyék a félreértések kritikus eseteit.
  • Használjon különféle technikákat, hogy felfrissítse csapatát, és nyerő gondolkodásmódot adjon nekik a pályán.
  • Ismerkedjen meg a játékosok problémáival, és tanácsot adjon ezekre az aggodalmakra vonatkozóan, hogy figyelme elterelése nélkül a játékára összpontosíthasson.
  • Győződjön meg arról, hogy a csapat rendelkezik mindennel, amire szüksége van, mielőtt elindul egy utazásra. Játékos mezekre, szponzorfelszerelésekre és más, a csapat logójával ellátott cikkekre utalva.
  • Szervezzen barátságos versenyeket a csapatok között, hogy további esélyeket adjon nekik tudásuk fejlesztésére.
  • Együttműködjön a klub menedzsereivel, hogy eldönthesse, mely versenyeken induljon. Ha az edző alkalmazott, gondoskodjon arról, hogy azok a játékosok, akiknek a lemondását kérik, elegendő szolgáltatást kapjanak a csapattól ahhoz, hogy igazolják távozásukat.
  • Ha vannak ilyenek, működjön együtt a csapat elemzőivel, hogy megvizsgálja a részletes játékstatisztikát és a játékról-játékra vonatkozó beszámolókat, hogy kiküszöbölje a csapat legszembetűnőbb gyengeségeit. A csapatelemző(k) együttműködnének a csapat vezetésével is, hogy tanulmányozzák a versenyt, és meghatározzák, hogyan lehet a legjobban felkészülni a közelgő mérkőzésekre.

Ez elég részletes leírja az eSport edzőinek feladatait, de nem szabad elfelejteni, hogy az edzők munkaterhelése növekedhet vagy csökkenhet attól függően, hogy a klub milyen tevékenységet folytat.

Itt részletesen bemutatjuk, mit tesznek az eSport edzők, hogy tisztázzák őket.

Csapatstratégia kidolgozása és elemzése

Edzőként maximális győzelmi százalékra kell törekednie. Ily módon mindenki nyer – a klubok és a játékosok. Ezért e cél elérésének egyik legjobb módja az, hogy kiváló stratégiákkal rendelkező, kiváló személyzetet vonzunk be.

Vegyük például a népszerű MMORPG League of Legends-t. Több mint 150 játszható karakter, 180 felszerelés, öt játékos szerep, öt rúnaút, több mint 55 000 rúnapermutáció és kéthetente frissül a játék, valamint havonta egy új vagy frissített bajnok. Sokat kell gondolkodni a stratégia terén, mivel dönteni kell a karakterekről, rúnákról és felépítésekről.

Ráadásul van egy szürke terület is. A játék minden aspektusának, a kiválasztott bajnokoktól kezdve a megalkotott tárgyakon át a leadott rúnákig, elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy alkalmazkodjon a másik fél képességeihez, a játékos képességeihez és a játék körülményeihez. Ha a másik csapatból hiányzik például egy olyan alapbajnok, aki képes varázssebzést okozni, a mi csapatunk dönthet úgy, hogy három tankos bajnokot fut be, és megváltoztatja a felépítésünket, hogy javítsa a fizikai sérülések elhanyagolását (páncélként ismert).

Ez egy nagyon alapvető szemléltetése annak, hogy a játékosok hogyan szabhatják testre a játék mechanikáját. Minden játékos potenciális akciói egy nagyobb stratégia kontextusában egy másik összetevő. Az olyan játékok, mint a Counter-Strike: Global Offensive és a Valorant fő hangsúlya erre a mechanikára irányul.

Példaként használd a Valorant Haven térképet, és koncentrálj a támadó oldalra. A csapatok közötti fő megkülönböztető tényezők – a játékosaik kompetenciáján kívül – az általuk választott karakterek, a megvásárolt fegyverek, valamint az, hogy ezek a tényezők milyen szerepet játszanak a csapat átfogó stratégiájában.

Egy olyan játékban, mint a Valorant, kudarcra vannak ítélve, ha a csapat nem alkalmaz okos stratégiát. Ennek a tervnek a megvalósítása az edző kezében van, mivel érzelmileg kevésbé fektetnek bele a játékba, mint a játékosok, és átlátják a teljes képet.

A jelenlegi csapat erősségeinek fejlesztése

Egyszerűen fogalmazva, egy játékos sikere ebben a játékban egyenesen arányos azzal, hogy milyen jól játszik. Ez egy win-win helyzet: minél többet érnek el, annál több ember hangol rá, és mindenki annál több pénzt keres.

Az edző gyakran szervez összecsapásokat, hogy segítsen a játékosoknak jobbá válni. Az új taktikák és tervek kipróbálásához játékszerű környezetben, valódi verseny nyomása nélkül, számos sportág kínál kiállítási játékokat hasonló színvonalú csapatok ellen. Gyakran nincs tét ezeknek a versenyeknek egyik kimenetele sem.

A csetepatékkal kapcsolatos egyetlen figyelmeztetés az, hogy a másik oldal előre tudja látni a tervet, és felkészülhet rá, ha használja azt.

Az edző felelőssége, hogy elősegítse a hatékony kommunikációt a csapattagok között. A csapatépítő gyakorlatok, odafigyelés arra, hogy egy egyébként hallgatag játékosnak mikor kell megszólalnia, és a játékosok között kialakuló feszültségek felismerése és azok kezelése, mielőtt azok eszkalálódnának, mind hatékony eszközök ennek érdekében.

Csapat hozzáállás és koncentráció

Ez döntő szempont a versenyző csapatok és a versenyeken való részvétel esetén. Az összecsapásoktól eltérően a valódi játékokban sokkal nagyobb a tét, és az eredmények gyakran közvetlenül befolyásolják azon vállalatok ROI-ját, amelyek mind a játékosok, mind az edző számláját állják.

Ha a csapat nem tud megfelelően teljesíteni ezeken a meccseken, akkor az edzőt elbocsáthatják, a játékosok elveszíthetik kezdő pozíciójukat, az org-ok pedig csökkenthetik a fizetésüket. Az edző kötelessége, hogy megakadályozza, hogy ezek a csúszások miatt a játékosok félredobják kemény munkájukat.

A vállalat érdekeit legjobban szolgáló

Mint minden más vállalkozásnál, professzionális esport oldalak biztosítaniuk kell, hogy befektetéseikből profitot termeljenek. Ezek hosszabb futamidejű befektetések lennének, amelyek várhatóan pénzügyi hasznot hoznak a vállalkozás számára.

E-sportedzőként természetesen azt szeretné, ha a játékosai a legjobb teljesítményüket nyújtanák a versenyeken, hogy a lehető legtöbbet érhessék el. Az edző azonban időnként tanácsokat ad azon néhány versenyen, amelyen egy esport csapat vesz részt. A legfelső szintű csapatnak nem szabad időt és pénzt vesztegetnie egy alacsonyabb szintű versenyen való versenyzéssel, amikor esetleg egy magasabb szintű versenyre gyakorolnak.

Vagy a csapat cserébe pozitív publicitást kap, ami csendes, de hosszú távon jelentős előnyhöz vezet ezen a területen. Lehetne egy jótékonysági rendezvény, ahol a játékosok adományokat hozhatnak az általuk választott célra, és a csapat pozitív sajtót kap. Bár általában az általános menedzser és a csapat vezetése felelős ezekért a döntésekért, egy coach is részt vehet az ilyen beszélgetésekben.

Végül, az eSport edző fizetését igazolni kell a cégnek nyújtott juttatásaival. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a csapat végén ki kell igazítanunk.

Image

Érdemes eSport edzői állásokat keresni?

Több szempontot is meg kell fontolnia, mielőtt eldönti, hogy folytatja-e az esport-edzést. Ebben a részben gyorsan áttekintjük ezeket a szempontokat, így eldöntheti, hogy az edző a megfelelő választás-e az Ön számára.

Tisztelet parancsoló

Kulcsfontosságú, hogy milyen mértékben tiszteled a többi játékost. Ha játékos vagy, és értékelni tudod a játékosok kemény munkáját, akkor ezt megkapod. Ezt könnyebben találhatja meg, ha rendelkezik korábbi tapasztalattal versenyképes játékosként, különösen magas szinten.

Egy tisztelt személynek azonban számos további összetevője van. Fontolja meg, hogy tisztelettel bánik-e sportolóival, miközben megtartja az irányítást. Meg kell állnod a helyed és meg kell védened a pozíciódat anélkül, hogy elveszítenéd hidegvéred vagy gyakori harcokba keverednél.

Készen állsz arra, hogy megvédd csapatodat a külvilágtól, és mindenekelőtt a játékosaidat helyezd előtérbe? Mennyire érti meg a csapat végső célját és az eléréséhez szükséges kihívásokat?

Minden vezetőnek, de különösen minden edzőnek rendelkeznie kell ezekkel a tulajdonságokkal. Az edzőknek mind a hagyományos sportokban, mind az esportokban egyensúlyt kell találniuk a megközelíthetőség és a csapat tiszteletének kivívása között.

A játék és a versenyszerű játék szilárd ismerete

Egy hagyományos sportedzőhöz hasonlóan az eSport edzőnek is jól kell ismernie a játékmenetet és a versenykörnyezetet. Nehéz elképzelni egy kosárlabdaedzőt, aki nem rajong a játékért. Ugyanez igaz az esport edzőire is (bár a hagyományos sportokhoz hasonlóan a vezetőségre is csak néha van ez így).

Még egy dologra van szüksége, hogy ismerje a helyi versenyt. Játszhattál volna alacsonyabb szinten is, hogy profitálj ebből, de ez segít. Ehelyett mindent meg kell tanulnod a versenyhelyzetről, beleértve a játék terepét, az állandóan változó metát, a játékosok előtt álló kihívásokat és azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tenni a csapat sikeréhez.

Edzői hatékonysága és képessége, hogy segítse csapatát, javulni fog, ha követi a második és az utolsó bekezdésben található tanácsokat. Ahhoz, hogy megoldást találjon erre a problémára, sok időt kell töltenie a környezet megismerésével. Kemény munkával és önfegyelemmel azonban bárki válhat teljesen kezdőből edzői pozícióra.

Végső gondolatok

Lehet vitatkozni azzal, hogy az eSport edzői munkák jelentik az új „it” karriert azoknak a játékosoknak, akik abból szeretnének megélni, amit szeretnek. Ne feledje azonban, hogy némi időt és erőfeszítést kell fektetnie, mielőtt esportedzőnek nevezheti magát, és elvállalhatja az eSport edzői feladatait. Ez idő- és munkaigényes. A nagyszerű játékos lét kulcsa az, hogy egy tevékenységre szakosodj. Profi játékosok figyelése és esport versenyek, sok mindent megtudhat a játék meta- és egyéb részleteiről.

Egy esportedző évente 20 000 és 152 000 dollár között kereshet bármit, tehát egyértelmű, hogy ez egy életképes szakmai lehetőség. Ha megvan ahhoz, amit az eSport edzők csinálnak, akkor remek alkalom lehet esportedzői karrier elindítására, ha erre gondolt.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács

Mi is pontosan az eSport edző?

Az eSport edző egy olyan szakember, aki irányítja és mentorálja a játékosokat és a csapatokat a versenyszerű játékban, a stratégiákra, a képességfejlesztésre és a csapatdinamikára összpontosítva.

Hogyan járul hozzá egy eSport edző a csapathoz?

Az eSport edző a játékmenet elemzésével, stratégiák kidolgozásával, gyakorlatok lebonyolításával és pszichológiai támogatással járul hozzá a csapathoz az általános teljesítmény javítása érdekében.

Milyen készségek elengedhetetlenek egy eSport edző számára?

Az eSport edző alapvető készségei közé tartozik a mély játékismeret, a stratégiai gondolkodás, a kommunikációs készség, a vezetői tulajdonságok, valamint a képesség, hogy elemezze és javítsa a csapat dinamikáját.

Versenyezhetnek az eSport csapatok edző nélkül?

Míg az eSports csapatok edző nélkül is versenyezhetnek, ennek birtoklása nagyban növeli a siker esélyeit azáltal, hogy stratégiai útmutatást, képességfejlesztést és erkölcsi támogatást nyújt.

Hogyan lesz valakiből eSport edző?

Az eSport edzővé válás általában magában foglalja az adott játékban szerzett széles körű tapasztalat megszerzését, a csapat dinamikájának megértését, valamint az edzői készségek fejlesztését gyakorlaton és esetleg formális képzésen keresztül.

A 8 legjobb esport fogadási tipp a jobb esélyekért

A 8 legjobb esport fogadási tipp a jobb esélyekért

Üdvözöljük az esport-fogadás izgalmas világában! Ha Ön kezdő, ez az átfogó útmutató személyre szabott. Tele van gyakorlati tippekkel és betekintésekkel, amelyek segítenek megalapozott döntéseket hozni, és javítani az esélyeidet az esport fogadásban. Mielőtt belevágnánk, íme egy cselekvésre való felhívás: látogasson el az eSportRanker oldalára, és fedezze fel az ajánlott esport kaszinók toplistáját. Ez a platform fantasztikus kiindulópont az itt megszerzett tudás alkalmazásához.

A kriptovaluták használatának előnyei és hátrányai az Esport fogadásban

A kriptovaluták használatának előnyei és hátrányai az Esport fogadásban

A kriptovaluták már egy ideje sok ember ajkán szerepelnek. Minél többen tanulnak ezekről a digitális pénznemekről, annál lelkesebben használják őket üzleti és személyes ügyekben. Azonban, mint minden más jó dolognál, kriptovaluták fogadás megvan a maguk árnyoldala is, különösen, ha eSport fogadásokhoz használjuk őket. 

A legjobb eSport fogadási tippek a CS:GO-hoz

A legjobb eSport fogadási tippek a CS:GO-hoz

Készen állsz, hogy belemerülj a CS:GO fogadások izgalmas világába? Ez az utazás izgalmakkal és kihívásokkal is kecsegtet, és tökéletes mindazok számára, akik egy extra izgalmat szeretnének e-sport élményéhez adni. Akár tapasztalt játékos vagy, akár újonc az eSport birodalmában, ez a cikk átfogó útmutató a CS:GO meccsekre vonatkozó megalapozott fogadások megtételéhez. A jobb lábbal való kezdéshez erősen ajánlom, hogy látogassa meg az EsportsRanker egyik legjobb értékelésű webhelyét. Ez szilárd alapot és naprakész információkat biztosít a fogadási utazás megkezdéséhez.

Esport vs. Sportfogadás: Átfogó összehasonlítás

Esport vs. Sportfogadás: Átfogó összehasonlítás

Üdvözöljük a fogadás izgalmas birodalmában, ahol a sport és az esport iránti szenvedély találkozik a várakozás és a stratégia izgalmával. Ha kezdő vagy, és belépsz ebbe a vibráló világba, egy megvilágosító utazás előtt állsz. Ez az útmutató személyre szabottan segít megérteni az esport-fogadás és a hagyományos sportfogadás közötti árnyalatokat. Az útmutató felfedezése közben ne felejtse el felkeresni az EsportsRankert, hogy magával ragadó élményt és az iparág legjobb tippjeit kapja. A legnépszerűbb webhelyeik nagyszerű kiindulópontot jelentenek az akciókba való belemerüléshez.

Esportfogadás vs. Online Casino Gaming: egyértelmű összehasonlítás

Esportfogadás vs. Online Casino Gaming: egyértelmű összehasonlítás

A modern internetes szerencsejáték valósága az, hogy végtelen lehetőségeket kínál. A fogadók rendkívül könnyen fogadhatnak sport- és kaszinójátékokra. Emellett a szerencsejáték-rajongóknak mindig több mint elég lesz a kezükben. 

Melyek a legjobb esport fogadási bónuszok?

Melyek a legjobb esport fogadási bónuszok?

Az esport ipar folyamatosan növekszik. Mivel minden mutató a pozitív jövő felé mutat, ez az iparág hatalmas figyelmet keltett a különböző oldalakról, amelyek közül a legfontosabb az online fogadási ágazat.

Melyek a legnépszerűbb e-sport címek, amelyekre érdemes fogadni?

Melyek a legnépszerűbb e-sport címek, amelyekre érdemes fogadni?

Az esport világa naponta bővül, ahogy egyre többen nézik és vesznek részt a játékokon. Az esport rendezvények terjeszkedése miatt azonban egy másik üzlet is alkalmazkodott, hogy lépést tartson a legújabb trendekkel. Az Esports fogadás most vált elérhetővé a fogadási üzletágon belül, így a lelkes játékosok, játékosok és fogadók esetleg pénzt kereshetnek kedvenc eseményeiken. Ha szeretné kipróbálni magát az esport fogadásban, az alábbiakban felsoroljuk azokat a legnépszerűbb e-sportokat, amelyek jelenleg a legnépszerűbbek ebben a szektorban.

Melyek a legnépszerűbb esport címek Ázsiában?

Melyek a legnépszerűbb esport címek Ázsiában?

Üdvözöljük az ázsiai Esport izgalmas világában, egy dinamikus és izgalmas univerzumban, ahol a videojátékok izgalmassága találkozik a fogadás stratégiai birodalmával. Ha szenvedélyes a játék iránt, és szívesen fedezné fel a fogadás lehetőségeit, akkor a tökéletes helyen jár. Az esport nem csak egyfajta szórakozás; ez egy fejlődő táj, amely az elkötelezettség és a lehetőségek egyedülálló keverékét kínálja a tapasztalt fogadók és az újoncok számára. Amint belép ebbe a nyüzsgő világba, fontolja meg az EsportsRanker legnépszerűbb kaszinóinak felkeresését az utazás megkezdéséhez. Készüljön fel arra, hogy belemerüljön a legnépszerűbb esport játékokba, amelyek elbűvölik Ázsia fogadóit 2024 alatt!

Mi az Overwatch fogadás: praktikus kezdőknek szóló útmutató

Mi az Overwatch fogadás: praktikus kezdőknek szóló útmutató

Az online esport fogadásnak megvan a maga kihívása. Nehéz lehet meghatározni az Overwatch fogadást, mivel a számos üzemeltetőnek és mindenkinek meg kell ragadnia a trigger pontokat a különböző játékmódokban és lehetőségekben.

Mik azok az online esport webhelyek, és miért érdemes felkeresni őket?

Mik azok az online esport webhelyek, és miért érdemes felkeresni őket?

Üdvözöljük az esport fogadás dinamikus birodalmában, ahol a versenyszerű játék izgalma és a stratégiai fogadások izgalma találkozik. Kezdőként, aki ezen az izgalmas tájon navigál, a lehetőségek világának feltárásának küszöbén áll. Az esport fogadás, különösen az online kaszinókon keresztül, jelentős lendületet kapott, egyedülálló és lebilincselő módot kínálva arra, hogy elmerüljön kedvenc játékai virtuális arénájában.

Átfogó útmutató a Valorant eSport versenyeken való fogadáshoz

Átfogó útmutató a Valorant eSport versenyeken való fogadáshoz

A Riot Games legújabb játéka, a Valorant rengeteg akciót lát a versenyszerű játékok körében. A fogadásrajongók valószínűleg növekedést tapasztaltak az esport piacokon az általuk preferált bukmékernél, és valószínűleg a Valorant lesz az egyik elérhető játék.

Útmutató kezdőknek a Fortnite eSports fogadáshoz

Útmutató kezdőknek a Fortnite eSports fogadáshoz

Üdvözöljük a Fortnite eSports fogadás adrenalinnal feltöltött birodalmában! Legyen szó játékrajongóról vagy tapasztalt fogadóról, ez a kezdő útmutató az útlevél a Fortnite versenyeken való fogadás csínján-bínján való megismeréséhez. A játékosstatisztikák megfejtésétől a stratégiai fogadási tippekig mindent megtalálunk. Készen állsz a játékélmény fokozására? Hajtson bele, és fedezze fel ajánlott kaszinólehetőségeinket az eSportsRanker toplistáján – ahol a Fortnite fogadás izgalma vár!