Hírek

March 9, 2023

Minden idők legjobb e-sport játékosai

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

A szponzorok, klubok, versenyek, követők és a legfelsőbb szinteken játszó profik, akik pénzdíjakból és szponzori lehetőségekből élnek, mind hozzájárulnak a virágzó esport üzlethez világszerte.

Minden idők legjobb e-sport játékosai

Kik minden idők legnagyobb esport sportolói, és hogyan rangsoroljuk őket?

Ez a tíz játékos minden idők legjobbja hihetetlen ügyességük, hírnevük és az esport fejlődésére gyakorolt hatásuk miatt, még akkor is, ha mindannyian más-más korszakban és más-más eSportban érték el hírnevüket. Úttörő szerepet játszottak szervezeteik, címeik és az esport egésze számára.

Ezeket az egyéneket egymás ellen állítani hiábavalóság lenne, de ez is része a minden idők top 5-ös listájának örömének. A különböző korokból vagy sportágakból származó játékosok összehasonlítása élénk vitát vált ki.

#5: Get_Jobb

Christopher "GeT_JOBBAN Alesund 2009-ben a Counter-Strike 1.6 professzionális szcénájának csúcsára emelkedett, mindössze két évvel debütálása után. 

 • A Fnatic felkapta az akkor 19 éves játékost, miután az előző két évet annak szentelte, hogy a legjobb svéd szervezetekben elfoglalt helyért versenyezzen. 
 • De annak ellenére, hogy olyan top e-sport játékosok társaságában voltunk, mint f0rest, Patrik "cArn" Sättermon és Rasmus "Gux" Ståhl, ez a GeT volt_JOGA, aki a svéd Counter-Strike példája lett, 1.6.
 • A ma már „leselkedőnek” nevezett taktika megújítójaként a GeT_A RIGHT a legtöbbet hozta ki minden nyitásból, amelyet az osztag átadott neki. Halálos ellenfél volt nagyszerű pontossága, ébersége és mozgékonysága miatt, ami lehetővé tette számára, hogy egyedül számolja fel a bombahelyeket, és megtalálja a legkétségbeejtőbb helyzetektől mentes utat.

A Fnaticnál töltött első évében a svéd játékos, GeT_Jobb 10 tornát nyert - hihetetlen teljesítmény. Kap_RIGhT and F0rest valamivel több mint másfél évig az SK Gaming mellett játszott 2011-ben, ez az év kevésbé volt eredményes, mint az előző évben. Kap_A RIGHT eddigi eredményei túlszárnyalták a legtöbb esport riválisának legmerészebb álmait. Meglepő módon a svéd még csak a kalandjai elején járt.

Néhány hónapon belül a Counter-Strike: Global Offensive debütálása után, a GetT_A RIGHT a játék vitathatatlanul legjobb játékosává vált. Visszatérve a versenybe a f0rest-tel, ketten az egyik legfélelmetesebb páros lettek az esport története.

Kap_A RIGHT évtizedes, folyamatosan kiváló teljesítményével állandó helyet vívott ki magának az esport halhatatlanságának panteonjában.

#4: Daigo

A japán Daigo Umehara az esport korai nemzetközi szupersztárja volt, és a világ egyik legjobb esport játékosa. Amikor 1998-ban az Egyesült Államokba utazott, és legyőzte Alex Valle-t a Street Fighter Alpha 3-ban, az egy legendás nemzetközi rivalizálás születését jelentette, amely végül meghatározza minden idők leghíresebb verekedős játéksorozata.

Umehara, ismertebb nevén The Beast, 1991-ben a játéktermekben való videojátékok megszállottja lett. Daigo 1997-ben nyerte el a Street Fighter Japán bajnoka címet.

Az 1998-as világbajnokság a nemzetközi verseny egy új korszakának kezdete volt, amelynek messzemenő hatásai voltak a Street Fighter birodalmán kívül. Umehara győzelme a harci játékipar akkoriban leginkább felkapott játékában a műfaj hosszú uralmának kezdetét jelentette.

Daigo több mint egy tucat címet játszott profi szinten, a Vampire Huntertől a Street Fighter 5-ig. Amikor 2004-ben legyőzte Justin Wongot, a bolygó legjobb Street Fighter játékosából jóhiszemű nemzetközi híresség lett.

Lehet, hogy már megnézted ezt a videót: Daigo utolsó életében van, Wong pedig készen áll, hogy kihasználja. Daigo hihetetlen blokksorozatot húz le a csodálatos visszatérés érdekében.

A GamePro amerikai sportmagazin a 2004-es Daigo/Wong pillanatát Willie Mays ikonikus vállkapaszkodásához hasonlította az 1954-es világbajnokságon. Ez a pillanat nem csak egyetlen játékot, hanem egy egész generációt képviselt a játékban.

Daigo korábbi eredményei elég lenyűgözőek ahhoz, hogy garantálják neki a helyet itt, de ez csak a kezdet. 

 • Több mint 15 év elteltével is a világ egyik legjobb játékosa, a 2009-es és 2010-es Evo-tornákat zsinórban nyerte meg mára híres teljesítményével. 
 • Miután megszerezte a 2015-ös Capcom Cup második helyét (és 60 000 dolláros jutalmát jótékonysági ösztöndíjra adományozta), két Topanga A-Liga címet és két Topanga Világliga címet nyert.
 • Daigonak páratlan önéletrajza van, és a The Beast hihetetlen élettartamához nincs párja egyetlen játékosnak sem.

#3: első

Patrik "f0rest" Lindberg Svédországban született, ahol hosszú múltra tekint vissza a világ legjobb e-sportolóinak előállítása. F0rest 2009-es futása a Fnatic csapatában, amikor hibátlan teljesítményével a Counter-Strike történetének legjobban kereső szervezetévé váltak, talán F0rest legjobb eredménye. Akkoriban sok bámészkodó attól tartott, hogy a sport a halál küszöbén áll. Lindberg kétségtelenül a legismertebb volt Ázsián kívüli esportban.

2005-ös áttörése óta a professzionális színtéren, f0rest folyamatosan élvonalbeli játékos. A volt csapattárs, Patrik "cArn" Sättermon a liga legjobb játékosának titulálta f0rest, és senki sem rebbent rá. f0rest több mint 50 érmet nyert pályafutása során. Ha közvélemény-kutatást végez a Counter-Strike játékosai és követői körében, széles körben elterjedt konszenzusra talál.

f0rest lenyűgöző kiegészítést kapott az önéletrajza. Amellett, hogy a legjobb játékos a Counter-Strike története, az utódban, a Counter-Strike: Global Offensive-ben kifejtett ragyogása volt a fő oka annak, hogy a Team Ninjas in Pijamas elindult a példátlan, 87-0-s LAN-térkép nyerési sorozatán – ez a leghosszabb győzelmi sorozat az esport történetében.

Öt évvel a Counter-Strike: Global Offensive megjelenése után a f0rest még mindig az egyik legjobb játékos Svédországban. Tisztelet az esport iparág egyik igazi veteránja és az egyik vezető e-sport szereplő világszerte.

#2: Flash

1998 és 2010 között nem volt versenyképesebb Starcraft szcéna. A Starcraft gazdagsága és presztízse lehetővé tette a fejlesztést és a karbantartást egy virágzó ökológia több mint egy évtizede. A játék beépült a dél-koreai mindennapokba a tévéközvetítések és az internetes kávézók miatt. A Starcraft a rivaldafénybe robbant, soha nem lassított, míg más játékok óvatosan feljebb léptek.

 • Lee "Flash" Young Ho a valaha volt legsikeresebb és legismertebb Starcraft játékos. 
 • Több mint 400 000 dollárt nyert versenyeken, és további százezreket keresett üzletekkel és szponzorációkkal. 
 • A Flash diadalmaskodott a legszélesebb körben nézett, legszélesebb körben elemzett és nagy nyomású esportban világszerte.
 • A Liquipedia szerint a Flash nevetséges, 70%-os győzelmi aránnyal rendelkezik a világ legjobb játékosaihoz képest, megtartja a történelem legmagasabb értékelésének rekordját, tartja a leghosszabb kihasználtság rekordját a bolygó első számú játékosaként, és holtversenyben áll. a legtöbb Starliga-győzelemért egyetlen évben.

A Flash a ragyogás és az uralom szimbóluma sok jelenlegi esport-rajongó számára. Egykor olyan címekről ismerték, mint a "Final Boss" és a "The Ultimate Weapon", Lee Young Ho rajongótábora végül az egyszerű "Isten" becenévre telepedett le

#1: Hamisító

Ami az e-sport versenyhelyzetét illeti, Lee "Faker" Sang-hyeok olyan, mint Michael Jordan. Kezdetben Cool (egy azóta visszavonult kínai játékos) "Unkillable Demon King" becenevet kapta. 

A League of Legends félistene egy olyan jelenet felett uralkodik, amely valóban elérte a professzionális atlétikai versenyképességi szintet. Ő a világ esport játékosa a Liga iparág – a legnagyobb és legversenyképesebb esport. Faker nem csupán tehetségét tekintve anomália, hanem páratlan sikereket ér el egy olyan játékban is, amely minden egyes játékos hatását korlátozza.

Csapatsportként a Liga kiemelten kezeli a tervezést, a kommunikációt és az együttműködést. Kivéve persze, ha az ellenfél Faker.

2013-ban 17 évesen Faker a League of Legends sztárjátékosává vált, miután a vezető koreai esport szervezet, az SK Telecom felfigyelt rá. Annak ellenére, hogy újonc volt, Faker a harmadik helyre irányította az SKT-t a tavaszi felosztásban, és ma már széles körben a világ egyik legkiválóbb középpályásaként tartják számon. Az SKT a nyáron megszerezte a bajnokságot, és ezzel a sikerrel megnyerte a világbajnokságot a Los Angeles-i Staples Centerben.

Ettől a pillanattól kezdve a Faker név az eredményekhez kapcsolódik. 

 • Egykori csapattársával, Bae "Bengi" Seong-woonggal egyike annak a két játékosnak a League of Legends történetében, akik három világbajnoki címet nyertek.
 •  Mióta a reflektorfénybe került, Faker hat hazai bajnoki címet nyert. Ebből hármat zsinórban nyertek. 
 • Minden jelentős nemzetközi Liga-versenyen végigsöpört: az IEM-en, az All-Stars-on, az MSI-n és a Worlds-en.

Ő az első esport sportoló az ESPN The Magazine címlapján. Egy olyan játékban, mint a The League, egy olyan játékos létezése, mint Faker, megmutatja az erőfeszítés alapvető tehetségét, azt, hogy a nézők miért szeretik nézni, és miért tisztelik sportként. Több pénzdíjat nyert, mint bármely más ligajátékos. 

A rajongók, a szakértők és a játékosok széles körben egyetértenek abban, hogy a Faker a League of Legends GOAT (vagy "minden idők legnagyobbja"). A Worlds 2022-n Faker nemcsak több új rekordot állított fel, hanem mindenkinek megmutatta, miért ő a League of Legends szimbóluma.

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács

Legújabb hírek

Raging Bolt: The New King of Pokémon VGC metagame
2024-04-10

Raging Bolt: The New King of Pokémon VGC metagame

Hírek