Hírek

October 27, 2023

A Clash Royale evolúciója: frissítések, esport és növekedés

Ádám Kovács
WriterÁdám KovácsWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

A finn Supercell fejlesztő által 2016-ban kiadott Clash Royale forradalmi cím a mobiljáték-iparban. Műfajmeghatározó játékélményt kínált, amely egyszerre volt egyszerűen játszható és rendkívül versenyképes.

A Clash Royale evolúciója: frissítések, esport és növekedés

A Clash Royale felemelkedése

Nem meglepő módon a Clash Royale gyorsan népszerűvé vált, 2018-ban napi 50 millió aktív felhasználóval. Öt évvel később azonban aggályok merültek fel a játék jelenlegi állapotával kapcsolatban.

A Clash Royale jelenlegi állapota

Bár az aktív játékosok pontos száma nyilvánosan nem ismert, a jelentések szerint a Clash Royale-nak még mindig több mint egymillió felhasználója van. A népszerűség azonban nem áll azon a szinten, mint 2018-ban.

Ellentmondásos frissítések

Az egyik tényező, amely csalódást okozott a játékosbázisnak, a játék legutóbbi frissítései. A 2023 áprilisában megjelent „Update for Losers” jelentős kritikákat kapott amiatt, hogy a játékot fizetőssé tette, és eltávolította a szolgáltatásokat a szeretett 2v2 módból. Ennek a frissítésnek a célja a játékosok számának növelése volt a trófeaúton, de ez hozzájárulhatott a játékosbázis csökkenéséhez.

A frissítések hatása

Míg a veterán játékosok erősen bírálták a frissítést, az nem biztos, hogy jelentős mértékben érintette a szabadon játszható játékosokat, akik a játékosbázis nagy részét alkotják.

Az Esport jelenet

A Clash Royale esport jelenete betekintést nyújt a játék jelenlegi állapotába. 2018-ban a Clash Royale League World Finals 361 849 nézőszám csúcsot ért el, ami a játék erőteljes növekedését jelzi. 2018 és 2020 között azonban a nézettség gyorsan csökkent. Ez a visszaesés a Clash Royale zárt franchise-alapú esport ökoszisztémájának tudható be, amely korlátozta a csapat részvételét.

Egy nyitott ökoszisztéma visszatérése

Szerencsére a Supercell 2021-ben újra bevezette a mindenki számára nyitott rendszert, így több csapat vehet részt a Clash Royale League-ben. Ennek eredményeként a nézettségi számok növekedést mutattak az elmúlt két évben, a 2022-es kiadás elérte a 228 000-es csúcsot és az 58 000-es átlagos nézettséget.

Következtetés

Bár a Clash Royale nem lehet olyan népszerű, mint 2018-ban, továbbra is erős és lojális játékosbázist tart fenn. A legutóbbi frissítések és változtatások vegyes hatást gyakoroltak a játékra, de a nyitott esport ökoszisztéma visszatérése a növekedés ígéretes jeleit mutatta. Az, hogy a Clash Royale haldoklik-e vagy sem, szubjektív, de egyértelmű, hogy a játéknak továbbra is van elkötelezett követője.

Olvassa el még: Hogyan szerezzünk kereskedelmi tokeneket a Clash Royale-ban

About the author
Ádám Kovács
Ádám Kovács
About

Ádám, aki Szegeden született és Budapesten csiszolódott, a modern magyar online kaszinó rajongók úttörője. Ötvözi a hagyományos játékokat a digitális pezsgéssel, így hidat ver a magyar szerencsejáték múltja és jelene között.

Send email
More posts by Ádám Kovács
undefined is not available in your country. Please try:

Legújabb hírek

Az ALGS 2024 szezon második fele: mély merülés az esport jelenségben
2024-06-02

Az ALGS 2024 szezon második fele: mély merülés az esport jelenségben

Hírek