Mik azok az eSport edzők, és mit csinálnak?

Hírek

2022-12-22

Eddy Cheung

Ha érdekel az esport, akkor észrevehettél egy edzői kiírást egy egyetemen vagy egy kisebb, alulról építkező szervezetnél. Felmerülhet benned a kérdés: "Mi az esport edző vagy az esport coaching, és miért olyan fontosak a játékipar számára?"

Mik azok az eSport edzők, és mit csinálnak?

Egy sikeres esport csapatnak van egy elkötelezett edzője, aki segít nekik stratégiát kialakítani, felmérni az ellenfelet, építeni a csapat egységét, javítani a morált, irányítani az egyes játékosokat és megnyerni a versenyeket. A maximális eredmény érdekében az esport edzők együttműködnek az esport vezetőivel és esport elemzőivel.

Mi az eSport Coaching?

Az esportban végzett coaching magában foglalja a szakértelem biztosítását, a stratégiák kidolgozását és a játékosok közötti kohézió elősegítését. Csapatként dolgozniuk kell kommunikációs, játékkészségükön, valamint azon képességükön, hogy elengedjék a személyes problémákat, és a csapatra koncentráljanak. Rendszeresen tenniük kell azért, hogy erősítsék kapcsolataikat egymással.

Itt megvitatjuk, hogy az esport edzői állások a megfelelő út az Ön számára, valamint az esport edző pontos feladatai, hogyan változhatnak ezek a feladatok a csapat méretétől, az edzett játék típusától függően, és egyéb tényezők.

Az eSport edzők felelőssége

Az eSportban az edző elsősorban a csapatra helyezi a hangsúlyt, nem pedig az egyéni játékosokra, ahogy ez egy hagyományos menedzser esetében lenne. A siker a sportolók pályán megnövekedett képességeinek, valamint a nem sportolási stressznek, például a fizikai problémáknak és az érzelmi megterheléseknek a kiküszöbölésének köszönhető.

Az esport edző a következő feladatokért felelős:

  • Határozza meg a meta állapotát, és használja ezt az információt nyerő tervek kidolgozásához, amelyek kihasználják csapata képességeit.
  • Növelje a játékosok közötti kommunikációt. Ezt a célt csapatépítő gyakorlatokkal és a játékfelvételek elemzésével lehet elérni, hogy észrevegyék a félreértések kritikus eseteit.
  • Használjon különféle technikákat, hogy felfrissítse csapatát, és nyerő gondolkodásmódot adjon nekik a pályán.
  • Ismerkedjen meg a játékosok problémáival, és tanácsot adjon ezekre az aggodalmakra vonatkozóan, hogy figyelme elterelése nélkül a játékára összpontosíthasson.
  • Győződjön meg arról, hogy a csapat rendelkezik mindennel, amire szüksége van, mielőtt elindul egy utazásra. Játékos mezekre, szponzorfelszerelésekre és más, a csapat logójával ellátott cikkekre utalva.
  • Szervezzen barátságos versenyeket a csapatok között, hogy további esélyeket adjon nekik tudásuk fejlesztésére.
  • Együttműködjön a klub menedzsereivel, hogy eldönthesse, mely versenyeken induljon. Ha az edző alkalmazott, gondoskodjon arról, hogy azok a játékosok, akiknek a lemondását kérik, elegendő szolgáltatást kapjanak a csapattól ahhoz, hogy igazolják távozásukat.
  • Ha vannak ilyenek, működjön együtt a csapat elemzőivel, hogy megvizsgálja a részletes játékstatisztikát és a játékról-játékra vonatkozó beszámolókat, hogy kiküszöbölje a csapat legszembetűnőbb gyengeségeit. A csapatelemző(k) együttműködnének a csapat vezetésével is, hogy tanulmányozzák a versenyt, és meghatározzák, hogyan lehet a legjobban felkészülni a közelgő mérkőzésekre.

Ez elég részletes leírja az eSport edzőinek feladatait, de nem szabad elfelejteni, hogy az edzők munkaterhelése növekedhet vagy csökkenhet attól függően, hogy a klub milyen tevékenységet folytat.

Itt részletesen bemutatjuk, mit tesznek az eSport edzők, hogy tisztázzák őket.

Csapatstratégia kidolgozása és elemzése

Edzőként maximális győzelmi százalékra kell törekednie. Ily módon mindenki nyer – a klubok és a játékosok. Ezért e cél elérésének egyik legjobb módja az, hogy kiváló stratégiákkal rendelkező, kiváló személyzetet vonzunk be.

Vegyük például a népszerű MMORPG League of Legends-t. Több mint 150 játszható karakter, 180 felszerelés, öt játékos szerep, öt rúnaút, több mint 55 000 rúnapermutáció és kéthetente frissül a játék, valamint havonta egy új vagy frissített bajnok. Sokat kell gondolkodni a stratégia terén, mivel dönteni kell a karakterekről, rúnákról és felépítésekről.

Ráadásul van egy szürke terület is. A játék minden aspektusának, a kiválasztott bajnokoktól kezdve a megalkotott tárgyakon át a leadott rúnákig, elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy alkalmazkodjon a másik fél képességeihez, a játékos képességeihez és a játék körülményeihez. Ha a másik csapatból hiányzik például egy olyan alapbajnok, aki képes varázssebzést okozni, a mi csapatunk dönthet úgy, hogy három tankos bajnokot fut be, és megváltoztatja a felépítésünket, hogy javítsa a fizikai sérülések elhanyagolását (páncélként ismert).

Ez egy nagyon alapvető szemléltetése annak, hogy a játékosok hogyan szabhatják testre a játék mechanikáját. Minden játékos potenciális akciói egy nagyobb stratégia kontextusában egy másik összetevő. Az olyan játékok, mint a Counter-Strike: Global Offensive és a Valorant fő hangsúlya erre a mechanikára irányul.

Példaként használd a Valorant Haven térképet, és koncentrálj a támadó oldalra. A csapatok közötti fő megkülönböztető tényezők – a játékosaik kompetenciáján kívül – az általuk választott karakterek, a megvásárolt fegyverek, valamint az, hogy ezek a tényezők milyen szerepet játszanak a csapat átfogó stratégiájában.

Egy olyan játékban, mint a Valorant, kudarcra vannak ítélve, ha a csapat nem alkalmaz okos stratégiát. Ennek a tervnek a megvalósítása az edző kezében van, mivel érzelmileg kevésbé fektetnek bele a játékba, mint a játékosok, és átlátják a teljes képet.

A jelenlegi csapat erősségeinek fejlesztése

Egyszerűen fogalmazva, egy játékos sikere ebben a játékban egyenesen arányos azzal, hogy milyen jól játszik. Ez egy win-win helyzet: minél többet érnek el, annál több ember hangol rá, és mindenki annál több pénzt keres.

Az edző gyakran szervez összecsapásokat, hogy segítsen a játékosoknak jobbá válni. Az új taktikák és tervek játékszerű környezetben, valódi versenyzés nélkül való kipróbálásához több sportág is kínál kiállítási játékokat hasonló színvonalú csapatok ellen. Gyakran nincs tét ezeknek a versenyeknek egyik kimenetele sem.

A csetepatékkal kapcsolatos egyetlen figyelmeztetés az, hogy a másik oldal előre tudja látni a tervet, és felkészülhet rá, ha használja azt.

Az edző felelőssége, hogy elősegítse a hatékony kommunikációt a csapattagok között. A csapatépítő gyakorlatok, odafigyelés arra, hogy egy egyébként hallgatag játékosnak mikor kell megszólalnia, és a játékosok között kialakuló feszültségek felismerése és azok kezelése, mielőtt azok eszkalálódnának, mind hatékony eszközök ennek érdekében.

Csapat hozzáállás és koncentráció

Ez döntő szempont a versenyző csapatok és a versenyeken való részvétel esetén. Az összecsapásoktól eltérően a valódi játékokban sokkal nagyobb a tét, és az eredmények gyakran közvetlenül befolyásolják azon vállalatok ROI-ját, amelyek mind a játékosok, mind az edző számláját állják.

Ha a csapat nem tud megfelelően teljesíteni ezeken a meccseken, akkor az edzőt elbocsáthatják, a játékosok elveszíthetik kezdő pozíciójukat, az org-ok pedig csökkenthetik a fizetésüket. Az edző kötelessége, hogy megakadályozza, hogy ezek a csúszások miatt a játékosok félredobják kemény munkájukat.

A vállalat érdekeit legjobban szolgáló

Mint minden más vállalkozásnál, a professzionális e-sport szervezeteknek is biztosítaniuk kell, hogy befektetéseikből profitot termeljenek. Ezek hosszabb futamidejű befektetések lennének, amelyek várhatóan pénzügyi hasznot hoznak a vállalkozás számára.

E-sportedzőként természetesen azt szeretné, ha a játékosai a legjobb teljesítményüket nyújtanák a versenyeken, hogy a lehető legtöbbet érhessék el. Az edző azonban időnként tanácsokat ad azon néhány versenyen, amelyen egy esport csapat vesz részt. A legfelső szintű csapatnak nem szabad időt és pénzt vesztegetnie egy alacsonyabb szintű versenyen való versenyzéssel, amikor esetleg egy magasabb szintű versenyre gyakorolnak.

Vagy a csapat cserébe pozitív publicitást kap, ami csendes, de hosszú távon jelentős előnyhöz vezet ezen a területen. Lehetne egy jótékonysági rendezvény, ahol a játékosok adományokat hozhatnak az általuk választott célra, és a csapat pozitív sajtót kap. Bár általában az általános menedzser és a csapat vezetése felelős ezekért a döntésekért, egy coach is részt vehet az ilyen beszélgetésekben.

Végül, az eSport edző fizetését igazolni kell a cégnek nyújtott juttatásaival. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a csapat végén ki kell igazítanunk.

Érdemes eSport edzői állásokat keresni?

Több szempontot is meg kell fontolnia, mielőtt eldönti, hogy folytatja-e az esport-edzést. Ebben a részben gyorsan áttekintjük ezeket a szempontokat, így eldöntheti, hogy az edző a megfelelő választás-e az Ön számára.

Tisztelet parancsoló

Kulcsfontosságú, hogy milyen mértékben tiszteled a többi játékost. Ha játékos vagy, és értékelni tudod a játékosok kemény munkáját, akkor ezt megkapod. Ezt könnyebben találhatja meg, ha rendelkezik korábbi tapasztalattal versenyképes játékosként, különösen magas szinten.

Egy tisztelt személynek azonban számos további összetevője van. Fontolja meg, hogy tisztelettel bánik-e sportolóival, miközben megtartja az irányítást. Meg kell állnod a helyed és meg kell védened a pozíciódat anélkül, hogy elveszítenéd hidegvéred vagy gyakori harcokba keverednél.

Készen állsz arra, hogy megvédd csapatodat a külvilágtól, és mindenekelőtt a játékosaidat helyezd előtérbe? Mennyire érti meg a csapat végső célját és az eléréséhez szükséges kihívásokat?

Minden vezetőnek, de különösen minden edzőnek rendelkeznie kell ezekkel a tulajdonságokkal. Az edzőknek mind a hagyományos sportokban, mind az esportokban egyensúlyt kell találniuk a megközelíthetőség és a csapat tiszteletének kivívása között.

A játék és a versenyszerű játék szilárd ismerete

Egy hagyományos sportedzőhöz hasonlóan az eSport edzőnek is jól kell ismernie a játékmenetet és a versenykörnyezetet. Nehéz elképzelni olyan kosárlabdaedzőt, aki nem rajong a játékért. Ugyanez igaz az esport edzőire is (bár a hagyományos sportokhoz hasonlóan a vezetőségre is csak néha van ez így).

Még egy dologra van szüksége, hogy ismerje a helyi versenyt. Játszhattál volna alacsonyabb szinten is, hogy profitálj ebből, de ez segít. Ehelyett mindent meg kell tanulnod a versenyhelyzetről, beleértve a játék terepét, az állandóan változó metát, a játékosok előtt álló kihívásokat és azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tenni a csapat sikeréhez.

Edzői hatékonysága és képessége, hogy segítse csapatát, javulni fog, ha követi a második és az utolsó bekezdésben található tanácsokat. Ahhoz, hogy megoldást találjon erre a problémára, sok időt kell töltenie a környezet megismerésével. Kemény munkával és önfegyelemmel azonban bárki válhat teljesen kezdőből edzői pozícióra.

Végső gondolatok

Lehet vitatkozni azzal, hogy az eSport edzői munkák jelentik az új „it” karriert azoknak a játékosoknak, akik abból szeretnének megélni, amit szeretnek. Ne feledje azonban, hogy némi időt és erőfeszítést kell fektetnie, mielőtt esportedzőnek nevezheti magát, és elvállalhatja az eSport edzői feladatait. Ez idő- és munkaigényes. A nagyszerű játékos lét kulcsa az, hogy egy tevékenységre szakosodj. Profi játékosok figyelése és esport versenyek, sok mindent megtudhat a játék meta- és egyéb részleteiről.

Egy esportedző évente 20 000 és 152 000 dollár között kereshet bármit, tehát egyértelmű, hogy ez egy életképes szakmai lehetőség. Ha megvan ahhoz, amit az eSport edzők csinálnak, akkor remek alkalom lehet esportedzői karrier elindítására, ha erre gondolt.

Legújabb hírek

A Fortnite fogadás alapjai
2023-03-30

A Fortnite fogadás alapjai

Hírek

Kaszinós promóció

22BET:600 dollárig
Játék most

18+ | Felelősségteljes játék | gamblingtherapy.org | ÁSZF érvényesek

1xBet
1xBet:Akár 1500 € + 150 ingyenes pörgetés

18+ | Felelősségteljes játék | gamblingtherapy.org | ÁSZF érvényesek

Ne hagyja ki ezeket a bónuszajánlatokat!

22BET
22BET
Befizetési módszerek
SkrillMasterCardVisaTrustlyNetellerPaysafe Card
Szerezze meg bónuszát!22BET értékelés

18+ | Felelősségteljes játék | gamblingtherapy.org | ÁSZF érvényesek

1xBet
1xBet
Befizetési módszerek
SkrillMasterCardVisaTrustlyNetellerPaysafe Card
Szerezze meg bónuszát!1xBet értékelés

18+ | Felelősségteljes játék | gamblingtherapy.org | ÁSZF érvényesek

Close